Informatii

Legea darii in plata – pasii de urmat pentru a scapa de datorii

De astăzi, 13 mai 2016, legea dării în plată intră în vigoare. Iată care sunt paşii pe care trebuie să-i urmezi pentru a scapa de datorii şi de a-ţi ceda casa către bancă, în cazul în care ai un împrumut luat cu scopul de a cumpăra, construi, extinde, moderniza, amenaja sau reabilita un imobil cu destinaţia de locuinţă, ori un împrumut garantat cu cel puţin un imobil cu destinaţia de locuinţă.

1. În primul rând trebuie să trimiţi o notificare către bancă, printr-un avocat, notar public sau executor judecătoresc. Dacă doreşti mai întâi să negociezi cu banca pentru modificarea clauzelor contractuale, poţi face acest lucru. Dacă eşti hotărât şi vrei să cedezi imobilul băncii, atunci vei menţiona acest lucru în notificare, alături de motivele pentru care crezi că cererea ta ar trebui admisă şi de menţiunea valorii sumei împrumutate.

De asemenea, tot acum vei propune băncii, în notificare, un termen în care reprezentanţii acesteia să se prezinte la notar, pentru încheierea procedurii de dare în plată. Termenul nu poate fi mai scurt de 30 de zile libere de la înştiinţarea instituţiei de creditare. În această perioadă vei fi scutit de orice plată către creditor.

2. Acum este rândul băncii să reacţioneze şi al tău să aştepţi. În termen de 10 zile de la trimiterea notificării, banca poate contesta darea în plată. Contestaţia se va depune instanţei de la domiciliul consumatorului, adică al tău. După ce instanţa dă un răspuns, orice parte implicată poate face apel, în termen de maximum 15 zile. În cazul respingerii contestaţiei, banca va avea obligaţia să semneze transferul de proprietate la notar şi astfel să-ţi preia locuinţă pe care o dai în plată.

3. Mai există o posibilitate. În cazul în care banca nu a contestat darea în plată, cererea ta va merge la judecătoria în circumscripţia în care tu ai domiciliul. Desigur, şi reprezentanţii băncii vor trebui să fie prezenţi la judecată. În situaţia în care aceştia refuză să vină, atunci poţi solicita instanţei să pronunţe o hotărâre în urma căreia să se constate stingerea obligaţiilor tale contractuale şi, implicit, darea în plată către bancă.

Care sunt costurile pentru darea în plată?

Iată la ce costuri trebuie să te aştepţi dacă vrei să-ţi dai casa în plată:

– onorariu pentru trimiterea notificării către bancă; acesta poate varia între 50 de lei (la notari) şi 100-150 lei, la avocaţi

– taxe notariale şi comisioane notariale, la semnarea contractului de dare în plată la notar (dacă de la momentul notificării cele două părţi nu au ajuns la o înţelegere prin negociere)

– autentificarea contractului; costurile aici variază, în funcţie de grilele notariale, însă oricum să fii pregătit cu câteva mii de lei

Adresa

S.C. Alin Imob S.R.L.

Str. Horea, nr.1 ( Casa de Modă), et.5
440010 - Satu Mare

Romania

 

Orar

Luni-Vineri: 9 - 17

Sâmbătă: Închis

Duminică: Închis

Contact Info

Email: oAceastă adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Tel./Fax: +4(0)-361.801.901

Mobil: +4(0)-740.679.599

Mobil: +4(0)-746.379.881

Mobil: +4(0)-754.271.262