De ce avem nevoie de certificat si audit energetic?
Audit energeticLegea 372/2005 prevede la Art. 12 – alin. (2) Pentru categoriile de cladiri care se vand sau se inchiriaza, certificatul se elaboreaza prin grija proprietarului si se prezinta la incheierea contractului de vanzare-cumparare, respectiv a contractului de inchiriere.
Directiva 2010/31/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 19 mai 2010 privind performanta energetica a cladirilor solicita statelor membre, printre altele, sa stabileasca un sistem de certificare energetica a cladirilor.
Certificatul energetic va duce la determinarea mai corecta a pretului locuintei in sensul ca, pretul caselor cu o nota energetica mai mare va creste intrucat sunt mai usor de intretinut, in detrimentul celor cu o eficienta energetica redusa.
Pornind de la caracteristicile reale ale sistemului constructie – instalatii aferente (stabilite printr-un audit energetic), certificatul energetic incadreaza cladirea in clase de performanta energetica si de mediu si acorda totodata locuintei o nota energetica care ofera proprietarului si potentialului cumparator, chirias, informatii privind consumul real de energie, deci la cat se ridica cheltuielile lunare de intretinere si cati bani va avea de cheltuit pentru a aduce casa la parametri optimi.
Astfel la cumparare sau inchiriere clientul va afla cata energie se consuma anual pe metrul patrat de spatiu util si decide astfel daca va alege o cladire de clasa A, eficienta energetic, sau o cladire de clasa E cu o eficienta redusa.
Chiar ne trebuie certificat energetic?
Certificatul energetic e obligatoriu si ii arata viitorului proprietar sau chirias cat va cheltui pentru caldura, apa calda si lumina pentru a obtine conditiile optime de functionare.
Astfel, cladirea este incadrata intr-una din cele sapte clase energetice, pornind de la clasa A caracterizata prin consumul cel mai scazut de energie, pana la clasa G corespunzatoare celui mai ridicat consum specific de energie.
Certificat energeticPractic, certificatul de performanta energetica este un document oficial din care reiese nota energetica ce caracterizeaza consumul de energie al cladirii.
Acest document trebuie intocmit de catre un auditor autorizat, in urma unui calcul termo-tehnic efectuat asupra imobilului respectiv si este valabil 10 ani.
In concluzie, chiar daca nu urmeaza sa vinzi, sa inchiriezi sau nu ai o cladire noua, un certificat energetic se poate dovedi extrem de util, deoarece cu ajutorul acestuia iti poti face o idee clara cat de mult cheltuiesti pentru intretinerea cladirii si mai ales, prin recomandarile ce insotesc acest certificat energetic, afli ce ar trebui sa faci pentru a reduce aceste cheltuieli si a spori confortul propriu cu cheltuieli minime.
De cand este obligatorie obtinerea unui Certificat Energetic?
Incepand cu data de 1 ianuarie 2011 a devenit obligatorie elaborarea certificatelor si punerea acestora la dispozitia potentialilor cumparatori sau chiriasi de catre proprietari, in cazul in care se incheie contracte de vanzare-cumparare sau inchiriere a locuintelor unifamiliale si a apartamentelor din blocurile de locuinte, precum si in cazul in care doresti sa iti reabilitezi termic locuinta.
Pentru categoriile de cladiri care se vand (inclusiv prin „Prima casa”) sau se inchiriaza, certificatul se elaboreaza prin grija proprietarului si se prezinta la incheierea contractului de vanzare-cumparare, respectiv a contractului de inchiriere.
Pentru categoriile de cladiri noi care se construiesc, certificatul se elaboreaza prin grija investitorului sau proprietarului si este inclus in documentatia necesara pentru receptia la terminarea lucrarilor, pastrandu-se la cartea tehnica a constructiei sau la proprietar pana la constituirea acesteia.
Ce este un Certificat Energetic?
Conform Legii nr.372/2005, certificatul energetic al cladirii (denumirea completa fiind Certificat de Performanta Energetica) este un document tehnic care are caracter informativ si care atesta performanta energetica a unei cladiri.
Certificatul Energetic cuprinde valori de referinta prevazute in reglementarile tehnice in vigoare, care permit clientilor sa compare si sa evalueze performanta energetica a cladirii.
Certificatul Energetic poate fi insotit de recomandari de reducere a costurilor, prin imbunatatirea performantei energetice a cladirii.
Performanta energetica a cladirii reprezinta energia efectiv consumata pentru a raspunde necesitatilor legate de utilizarea normala a cladirii, necesitati care includ in principal: incalzirea, prepararea apei calde de consum, racirea, ventilarea si iluminatul.
Performanta energetica a cladirii se determina pe baza unei metodologii de calcul si se exprima prin unul sau mai multi indicatori numerici care se calculeaza tinand cont de mai multi factori externi si interni ai cladirii: izolatia termica, caracteristicile tehnice ale cladirii si instalatiilor, amplasarea cladirii in raport cu factorii climatici exteriori, expunerea la soare si influenta cladirilor invecinate, sursele proprii de producere a energiei, climatul interior al cladirii, care influenteaza necesarul de energie.
Clasele de performanta energetica dupa care se clasifica cladirile si notele care se acorda
energy scaleIn functie de performanta energetica avuta cladirile se clasifica in 7 clase pe o scala energetica, pornind de la clasa A caracterizata prin consumul cel mai scazut de energie, respectiv un consum de pana in 125 de kWh/mp/an, pana la clasa G corespunzatoare celui mai ridicat consum specific de energie, respectiv un consum de peste 820 kWh/mp/an.
Sistemul de notare e de la 1 la 100, nota calculata, dupa un criteriu bine stabilit, fiind cu atat mai mare cu cat cladirea are o eficienta energetica mai ridicata.