Vânzarea unei proprietăți se poate dovedi un proces mai complicat decât ai crede. La prima vedere, încheierea unei tranzacții imobiliare pe cont propriu poate suna atractiv pentru orice vânzător care vrea să obțină un preț cât mai bun pentru proprietatea sa – prin evitarea achitării unui comision către un intermediar. În practică însă, solicitarea ajutorului unui agent profesionist în relația cu potențialii cumpărători te poate scuti de multe bătăi de cap. www.alinimob.ro îți prezintă o listă a lucrurilor pe care un astfel de broker le va face pentru tine:
1. Te poate ajuta să stabilești „prețul corect”: După cum probabil știi deja, în contextul economic actual, prețul este cel mai important criteriu de achiziție pentru cei care doresc să cumpere o locuință. De aceea, stabilirea unui preț realist, adaptat la piață, joacă un rol hotărâtor în vânzarea unei proprietăți. O proprietate prea scumpă poate sta luni sau chiar ani întregi pe piață, iar una prea ieftină poate ridica semne de întrebare potențialilor cumpărători și te poate împiedica să obții cel mai bun preț. Chiar dacă poți face și pe cont propriu o cercetare de piață pentru a vedea care sunt prețurile solicitate pentru proprietăți similare cu a ta, un agent imobiliar profesionist prezintă avantajul cunoașterii valorilor efective de tranzacționare dintr-o anumită zonă. În funcție de acestea, el va ști să ajusteze prețul cerut pentru locuința ta astfel încât acesta să permită negocierea și obținerea unei sume rezonabile în final.
2. Îți poate promova proprietatea mai eficient: Deși poți pune chiar tu un anunț de vânzare pe internet sau în ziar, un agent imobiliar dispune de mai multe modalități de promovare a unei proprietăți – și la un preț mai scăzut. În plus, un adevărat profesionist va avea și cunoștințele necesare de marketing pentru a pune la punct o campanie eficientă de promovare, orientată spre categoria potrivită de consumatori.
3. Îți economisește timpul și efortul: Gestionarea relației cu potențialii clienți este un lucru ce necesită timp, concentrare și efort. Imaginează-ți cum ar fi să răspunzi poate și la zece telefoane într-o zi, în timp ce încerci să-ți îndeplinești sarcinile de serviciu: câtă răbdare ai avea să discuți cu fiecare client în parte, să-i dai detalii și explicații, să stabilești întâlniri? Lăsând această sarcină pe umerii brokerului imobiliar, tu îți poți vedea liniștit de celelalte lucruri pe care le ai de făcut. Un agent în care ai încredere se poate ocupa chiar singur de vizitarea proprietății de către clienți, pentru ca mai apoi să te pună în contact doar cu aceia care sunt cu adevărat interesați să facă o ofertă.
4. Îți poate aduce mai mulți potențiali clienți: Orice agenție lucrează atât cu proprietari, cât și cu potențiali cumpărători. Brokerul imobiliar va ști să-i direcționeze pe aceștia din urmă spre proprietățile ce corespund nevoilor și cerințelor acestora, inclusiv spre a ta. Atunci când un agent este adept al colaborării cu alți colegi de breaslă, șansele tale de a găsi un cumpărător cresc, pentru că vei avea astfel acces la portofoliile de clienți ale altor brokeri imobiliari.
5. E un ajutor în negocieri: Un principiu valabil în negocieri constă în detașarea de emoții – o negociere corectă și eficientă este una calmă și obiectivă. Acest principiu se poate dovedi dificil de pus în aplicare de către un proprietar atașat emoțional de locuința pe care încearcă să o vândă. În plus, ca vânzător, vei dori întotdeauna să obții cel mai bun preț posibil, iar refuzul de a face compromisuri cât de mici poate îndepărta chiar și cel mai interesat cumpărător. Dacă ești dispus să apelezi la un agent profesionist însă, acesta poate gestiona mult mai ușor relația dintre tine și client. Acesta va încerca să aducă pretențiile amândurora la un numit
6. Îți poate oferi consultanță în privința aspectelor tehnice ale tranzacției: Mai ales atunci când treci pentru prima dată prin experiența unei tranzacții imobiliare, e firesc să existe o multitudine de aspecte tehnice pe care să nu le știi – de la actele pe care ar trebui să le pui la dispoziția cumpărătorului, până la ce ar trebui să cuprindă un contract de vânzare. Acesta este, iarăși, un punct în care prezența unui agent profesionist se poate dovedi de un real ajutor. Pentru aspectele mai complicate, de natură juridică de exemplu, acesta poate lua legătura cu specialiști din diverse domenii.